Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 18. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szünidőben is óvja gyermekét!

A szünidőben is óvja gyermekét!

A nyári szünidő beköszöntének alkalmával számtalan veszély leselkedik a gyermekekre a vakáció ideje alatt. Ahhoz, hogy a nyár gondtalan legyen, érdemes szem előtt tartani néhány tanácsot, elősegítve, hogy az iskolakezdésnél semelyik diáknak se kelljen kellemetlen vakációs élményekről beszámolnia.

A szünidőben a gyerekek gyakran maradnak szülői kontroll nélkül, ezért is fontos felhívni figyelmüket a lehetséges veszélyekre. Sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő - gyerekekre irányuló - erőszakos jellegű bűncselekmények, melyek okait kutatva előtérbe kerül az egyéni felelősség vagy felelőtlenség kérdésköre. Nyaranta megnövekszik az eltűnés miatt körözött fiatalok száma. A kalandvággyal kezdődő csavargásoknak gyakran bűncselekmény a vége.

Ne mulassza el felhívni gyermeke figyelmét az alábbiakra, illetőleg maga is legyen tekintettel a következőkre:
- Értéktárgyait, pénzét biztonságos helyen tartsa.
- Ne bízzon a gyermekre nagyobb mennyiségű készpénzt, illetve ne adjon lehetőséget arra, hogy ahhoz lakóhelyünkön hozzáférhessen.
- Az utcán ne vegye elő mobiltelefonját, útközben ne kezdeményezzen, illetve ne fogadjon hívásokat, ne játsszon a készülékkel, illetve azt ne adja át semmilyen kérésre.
- A lakáskulcsot ne hordja feltűnően a nyakában.
- Strandon, napközis táborban pedig ügyeljenek arra, hogy a lakáskulcs, pénztárca stb. soha ne maradjanak szem előtt.
- Gondoskodjon arról, hogy legyen a gyereknél olyan irat, amelyből megállapítható a gyermek kiléte és a szülők elérhetősége.
- Tanácsos összefogni rokonokkal, jó barátokkal, esetleg szomszéddal, aki segítséget nyújt a gyerekek felügyeletében, ne hagyja egyedül csellengeni a kiskorú gyerekeket az utcán, hiszen veszély leselkedhet rájuk.
- Ha a gyerekek csoportosan utaznak, legalább egy felnőtt kísérő legyen, tömegközlekedési járműveket vegyenek igénybe, ne az országút mellett stoppoljanak!
- Ha a gyermekek, fiatalok valamilyen késői időpontban megtartott programon szeretnének részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menjenek, és kerüljék a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!
- Mindig beszélje meg a gyermekével, hogy ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért.
- Mindig legyen információjuk a gyermek barátairól, hollétéről, mert baj esetén csak ennek tudatában van mód segíteni.
- Tudatosítsa a gyerekekben, hogy az idegeneknek soha ne nyissanak ajtót, a lakásba ne engedjék be őket!
- Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, a gépkocsijába ne szálljon be, illetve ne fogadjanak el semmit! Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek.
- Ilyenkor a gyermekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot. Ezen esetekben - amikor teljesen magukra maradnak - nagyobb arányban ki vannak téve bűncselekmény elkövetésének, azonban a sértetti pozíció mellett - miután a zsebpénz már elfogyott - akár elkövetővé is válhatnak.
- A lelki gondok, a meg nem értés arra indítja a gyermekeket, hogy elcsavarogjanak otthonról, illetve egymás társaságában találjanak megértésre. A csavargás, a bandákba tömörülés több veszélyt is tartogat.
- Az elkóborolt gyermek bűncselekmény áldozatává válhat. A nála lévő vagyontárgyakat ellophatják, elrabolhatják, ő maga pedig beteges hajlamú felnőttek áldozata lehet!
- A galeri tagok egymást lopások, rablások elkövetésére, káros szenvedélyek folytatására biztatják.
- Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, polgárőrt, ha veszélyben érzik magukat.
- Gyermekével a munkaidő alatt is rendszeresen tartsa a kapcsolatot, például telefonon keresztül előre megbeszélt időpontokban.

Fentieken túlmenően a gyerekkel együtt készítsen programtervezetet a nyárra! Gondolja át, milyen táborozásra, kikapcsolódásra van lehetőség! Fontos, hogy a gyermek szabadidejének minél nagyobb részét töltse hasznosan, szervezetten, érdekes programokkal, nyári munkával, ezzel kapcsolatban adjon részére programkeresési feladatokat. Gyermeke érezze azt, hogy figyel rá, mindig van rá ideje és az ő problémái fontosak számára! - írja a rendőrségi tájékoztató.

Kellemes és gondtalan vakációt kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.