Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Szeptember 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A D-vitamin segíthet legyőzni az akár halálos kimenetelű tuberkulózist - állítják londoni orvosok. A betegség évente 1,5 millió embert öl meg világszerte, s bizonyos esetekben a tuberkulózis kezelhetetlen - írja a BBC.

Az orvosok szerint amennyiben a betegséget vitaminnal és antibiotikummal egyszerre kezelik, úgy a páciensnek sokkal jobb esélye van a felépülésre. Az ötlet, hogy D-vitaminnal kezeljék a tuberkulózist, a legelső kezelések egyikének alapja.

Mielőtt ugyanis az antibiotikumokat felfedezték, a fertőző betegeknek kötelező napozást írtak elő, ami növelte a szervezet D-vitamin szintjét. Ez a fajta kezelés azonban eltűnt, amikor az antibiotikumokkal már sikeresen gyógyították a tuberkulózist.

A mostani tanulmány keretében 95 olyan beteget vizsgáltak meg, akiket antibiotikummal és D-vitamin tablettával párhuzamosan kezeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy ők két héttel gyorsabban gyógyultak meg, mint azon társaik, akik nem kaptak D-vitamint. 'Az eredmények ígéretesek, de még további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy a bizonyíték erősebb legyen' - mondta Dr Adrian Martineau kutatásvezető a BBC-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.