Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Január 22. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény csökkenti a vérnyomást

A napfény csökkenti a vérnyomást

Nem új információ, hogy a napfénynek számos jótékony egészségügyi hatása van, egy új kutatás szerint megvéd a magas vérnyomástól. A hangsúly azonban itt is a mértékletességen van, hiszen a túlzott napfénynek való kitettség bőrrákot okozhat - írja a Fox News.

Az Egyesült Királyságban élő kutatók egészséges résztvevőkön vizsgálták elméletüket úgy, hogy laboratóriumi körülmények között UVA sugárzásnak tették ki őket napi 30 percig. Az eredmények azt mutatták, hogy a vérerek kitágultak és a vérnyomás csökkent.

Ismert, hogy a magas vérnyomás végzetes kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához vezethet, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Sokan azonban nem is tudnak problémájukról. A kockázati tényezők, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása, köztudott. Azt azonban eddig még nem vizsgálták, hogy a napfénynek köszönhetően csökkentheti a kockázatot.

Azt a kutatók nem tudják pontosan, hogy minek köszönhetően csökken a vérnyomás a napfény révén, de feltételezik, hogy a benne található nitrogén-oxid és egyéb olyan vegyi anyagok, mint a nitrát állnak a háttérben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.