Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 17. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációs helyzetről egyeztetnek az uniós országok külügyminiszterei

A migrációs helyzetről egyeztetnek az uniós országok külügyminiszterei

Tanácskozást tartanak az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben, az ülésnek várhatóan elsősorban a migrációs válság és a líbiai helyzet lesz a középpontjában.

A találkozó résztvevői áttekintik a legutóbbi líbiai eseményeket, az azokra adott uniós válaszokat, valamint foglalkoznak az ország jövőbeli kilátásaival.

Vitát folytatnak majd az Európai Unió úgynevezett globális stratégiájának prioritásairól, illetve az észak-koreai helyzetről, különös tekintettel az ország által folytatott rakétakísérletekre, amelyek hatalmas tiltakozást váltottak ki a nemzetközi porondon.

A munkaebéd során a tárcavezetők a bevándorlásról tárgyalnak, ezen belül is főként a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal helyzetét fogják megvitatni. Az egyeztetésen jelen lesz Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa és William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója is.

Sajtóhírek szerint a tanácsülés napirendjén szerepel az embercsempészet ellen indított, Sophia nevű uniós földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítása is 2018. december 31-ig, névtelenséget kérő diplomáciai források azonban arról számoltak be, hogy Olaszország ennek a megvétózására készül.

A 2015-ben indított művelet hatálya július 27-én jár le, és mivel Róma számára az egy ideje már inkább további terhet, mintsem segítséget jelent, nem kizárt, hogy az olasz külügyminiszter blokkolni fogja a katonai művelet folytatását - közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Ugyan Olaszország korábban hozzájárult, hogy a művelet keretében a tengerből kimentett bevándorlókat az olasz partokra szállítsák, akkoriban még nem számítottak rá, hogy a részt vevő hajók tízezrével szállítanak majd embereket az országba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése