Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. November 13. 13:27, kedd | Életmód
Forrás: infofehervar.hu

A legjobb zsírégető növény: a csipkebogyó

A legjobb zsírégető növény: a csipkebogyó

A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin-tartalma közismert. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, vízhajtó és a zsírok felszívódását is csökkenti.

Piros kis csodabogyók

A vadrózsa áltermését szinte mindannyian ismerjük: nyersen kimagozva vagy szárítva teaként is fogyasztjuk. Egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk, hiszen négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból.(20-szor annyit, mint a narancs!) A dohányosoknak ezért is ajánlott fogyasztása – mivel a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

A gyümölcs húsát a cukorbetegek is fogyaszthatják: szabályozza ugyanis a vércukorszintet.

A csipkebogyót stresszoldásra is használhatjuk, nyugtatja az idegeket. Erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, segíti a csontok erősödését, szilárdságát, a csontképződést.

Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, vitalizál és élénkít, segíthet a zsírégetésben is, mert szinte az összes zsírbontó folyamatban része van. (Ezért ajánlott étkezés után enni.) A bogyókban lévő pektin megakadályozza, hogy a zsírok és a koleszterin egy része felszívódjon.

A csipkebogyó hatásos az ízületi fájdalmak és betegségek ellen. Porckopásra és felfázásra is kiváló. Magas flavonoid- és vitamintartalma segít a fájdalmak enyhítésében. Vértisztító hatása miatt előszeretettel nyúlnak hozzá emésztőszervi vagy kiválasztószervi gyulladások során.

A belőle készült tea frissítő hatású: megfázásra, lázra, felső légúti panaszokra ajánlott. Nátha megelőzésére is használhatjuk – kiváltképp a téli időszakban értékeljük a természet e finom ajándékát. Vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig veseproblémákra és felfázásra is ajánlott.

A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, de a lekvárt és a szörpöt szíverősítő szerként is ismerik. A gyerekekkel könnyen meg lehet szerettetni a csipkebogyó szörpöt, mert kellemes üdítő készíthető belőle, és szirupja is vonzó a kicsik számára. Arra viszont figyelni kell, hogy minél kevésbé érje magas hő, mert akkor a C-vitamin tartalma elillan.

A csipkebogyóból készült olaj – az E-vitaminnak, a ránctalanító béta-karotinnak, a hidratáló telítetlen zsírsavaknak és a természetes antioxidánsoknak köszönhetően üdévé varázsolja bőrünket.

A csipkemagban csak E-vitamin van, a belőle készült tea epekőoldó hatású, hatásos hólyagbántalmak esetében is. Húgyhajtó, a vesehomok és a vesekő leválasztására is használható. A virág szirmai enyhe hashajtó hatásúak, a levél pedig hasfogó.

Címkék: életmód, egészség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.