Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Március 08. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: STOP / MTI

A hollandok komolyan vitatják, kell-e nekik az euró

A hollandok komolyan vitatják, kell-e nekik az euró

Mark Ruttét nem győzte meg az a tanulmány, amely szerint Hollandiának előnyösebb lenne, ha lemondana az euróról és visszatérne a guldenhez - nyilatkozta kedden a hágai parlamentben a holland kormányfő.

"Még nem győzött meg az, amit láttam belőle" - utalt Rutte arra a tanulmányra, amelyet a koalícióját kívülről támogató Szabadságpárt (PVV) egy londoni intézettől rendelt - olvasható a De Volkskrant holland újság keddi honlapján. Geert Wilders, az iszlámellenességéről ismert szélsőjobboldali PVV vezetője - nem utolsósorban a tanulmányra hivatkozva - népszavazást akar a gulden újbóli bevezetéséről.

A holland ellenzéki pártok fölkérték a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon az euróövezetből történő esetleges kilépésről. Rutte úgy véli, hogy a pénzügyi válságból Hollandia rosszabbul jött volna ki, ha megőrizte volna saját pénzét.

"Teljes meggyőződéssel" állítja, hogy a guldent "tönkrespekulálták" volna 2008-2009-ben - mondta Rutte.

A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a koalíciós partnerek és a PVV között tegnap megkezdődött programegyeztetés során Wilders szóba hozta-e a visszatérést a guldenhez. A miniszterelnök annyit közölt, hogy a várakozásai szerint néhány hétig tartó megbeszélésekről semmit sem akar mondani.

A brit Lombard Street Research intézet a PVV megbízásából vizsgálta, vajon milyen következményekkel járna a gulden újbóli bevezetése, valamint annak hatását, ha az euróövezet északi országainak közös pénzük lenne. Wilders szerint ebből a jelentésből egyértelműen kiderült, hogy van értelme a guldennek.

"A gulden egy erős pénznem volt, amely évtizedeken át fantasztikus szolgálatot tett" - mondta Wilders. A brit kutatók szerint az euró elhagyása az első évben sokba kerülne, de aztán Hollandia sokkal jobban járna.

Lesújtó elemzést közölt a tanulmányról két holland közgazdász. A De Telegraaf honlapján olvasható véleményük szerint a britek megalapozatlan kijelentéseket tesznek, és lelepleződik, hogy fogalmuk sincs sem az euróról, sem a holland gazdaságról. Szerintük az Európai Unió évente fejenként 2000 euró előnyt jelent a hollandoknak és ugyanennyit hoz a konyhára a közös pénz, az euró is.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.