Hírek
2018. Március 29. 16:23, csütörtök |
Helyi
Forrás: mindmegette.hu
5 húsvéti hagyomány, amit eddig nem ismertél!
Miért eszünk húsvétkor bárányt és sonkát? Miért "kötelező" ilyenkor a főtt tojással kínálni a vendégeket? És miért a nyúl hozza a tojást? Húsvéti szokásaink izgalmas olvasmányt kínálnak!
A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz.
1. A HÚSVÉTI BÁRÁNY
A húsvét áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületést szimbolizálja. A sonka pedig a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már jellegzetes húsvéti eledellé.
2. MIÉRT NYÚL HOZZA A TOJÁST?
A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon nagyjából 120 éve terjedt el. A szapora nyúl – a tojás mellett – a termékenységet szimbolizálja. Az egyik magyarázat szerint egykor húsvétkor gyöngytyúkot adományoztak egymásnak az emberek. A gyöngytyúk jelentése németül Haselhuhn, amit Haselnek becéznek. A nyúl német megfelelője pedig a Hase, tehát az a legvalószínűbb, hogy egyszerű félreértésből a németek egy idő után tyúk helyett nyulat cseréltek az ünnepen.
3. FŐSZEREPBEN: A TOJÁS
A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.
4. A KÖTELEZŐ SONKA
A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.
5. CSAK MI ESZÜNK KALÁCSOT HÚSVÉTKOR?
Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi
Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ
Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.
2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi
Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron
Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.
2024. Március 21. 09:19, csütörtök | Helyi
Kevesebb halálos közúti baleset történt Fejér Vármegye útjain
Ülésezett a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság, a március 20-ai évértékelőn vármegyei közlekedési szakemberek és együttműködő civilek vettek részt.
2024. Március 15. 09:14, péntek | Helyi
„A főnökkel meg van beszélve” – trükkös csalással fosztott ki lottózókat egy fehérvári férfi és társa
A székesfehérvári csaló és hatvani társa a lottózókba betelefonálva rávették az alkalmazottakat arra, hogy vegyenek fel számukra fogadást. Azt mondták, hogy jóban vannak a főnökkel.