Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2019. Július 31. 12:40, szerda | Életmód
Forrás: mindmegette.hu

5 érdekesség az őszibarackról

5 érdekesség az őszibarackról

A szezon sztárja az őszibarack, érdemes belőle minél többet fogyasztani és a befőzés is erősen megfontolandó.

Összegyűjtöttünk 5 érdekességet az egyik kedvenc gyümölcsünkről.

A GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE

Az őszibarack 100 grammja mintegy 0,7 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 100 gramm gyümölcshús mindössze 40 kalória, tehát nem hizlal. Nagy része, azaz 85-90%-a víz. Nem is csoda, hogy olyan jól oltja a szomjat, ami a nyári melegben nem mellékes. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Nem is csoda, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.

A MANDULA ROKONA

Az őszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. A család igen kiterjedt, a barack távolabbi rokona a szilva és a kajszibarack is. A legközelebbi rokona pedig nem más, mint a mandula, aminek a magját fogyasztjuk.

Eredeti hazája Kína északi és középső területein van, ahonnan a selyemúton hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Tudományos neve (Prunus persica) és különböző nyelveken köznyelvi nevei is perzsiai származtatásának emlékét őrzik. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt.


HASZNOS, HA SZŐRÖS

A gyümölcs terjesztői tisztában vannak azzal, hogy a legtöbben inkább a sima vagy simább héjú barackot részesítik előnyben, így a csomagoló üzemekben számos különböző technikát alkalmazva, a termés károsítása nélkül, lekopaszítják a gyümölcsöt. Pedig a rajta lévő szőr több szempontból is hasznos. Segít, hogy ne száradjon ki a gyümölcs, belül tartja a nedvességet, amire a vékony héja önmagában kevésbé képes, valamint óvja a termést a külső nedvességtől, például az esőtől, hogy tovább fogyasztható legyen.

ÍGY ÉRDEMES VÁLASZTANI

Az éretten leszedett őszibarack az igazán finom. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni, mert csaknem biztos, hogy a gyümölcsbe kívülről bejutó nedvesség már penészessé tette. Miután kiválasztottuk, érdemes kosárba vagy dobozba tenni, hogy ne nyomódjon össze útközben.

PUCOLÁS KÖNNYEDÉN

Az őszibarack talán frissen és nyersen a legeslegfinomabb, olyankor nem szükséges megpucolni, de ha lekvárt szeretnénk belőle készíteni, akkor igen. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már könnyen lehúzható. A befőtthez és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva azt is megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.

mindmegette.hu

Címkék: életmód, egészség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat: