Hírek
2019. Július 31. 12:40, szerda |
Életmód
Forrás: mindmegette.hu
5 érdekesség az őszibarackról

A szezon sztárja az őszibarack, érdemes belőle minél többet fogyasztani és a befőzés is erősen megfontolandó.
Összegyűjtöttünk 5 érdekességet az egyik kedvenc gyümölcsünkről.
A GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE
Az őszibarack 100 grammja mintegy 0,7 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 100 gramm gyümölcshús mindössze 40 kalória, tehát nem hizlal. Nagy része, azaz 85-90%-a víz. Nem is csoda, hogy olyan jól oltja a szomjat, ami a nyári melegben nem mellékes. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Nem is csoda, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.
A MANDULA ROKONA
Az őszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. A család igen kiterjedt, a barack távolabbi rokona a szilva és a kajszibarack is. A legközelebbi rokona pedig nem más, mint a mandula, aminek a magját fogyasztjuk.
Eredeti hazája Kína északi és középső területein van, ahonnan a selyemúton hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Tudományos neve (Prunus persica) és különböző nyelveken köznyelvi nevei is perzsiai származtatásának emlékét őrzik. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt.
HASZNOS, HA SZŐRÖS
A gyümölcs terjesztői tisztában vannak azzal, hogy a legtöbben inkább a sima vagy simább héjú barackot részesítik előnyben, így a csomagoló üzemekben számos különböző technikát alkalmazva, a termés károsítása nélkül, lekopaszítják a gyümölcsöt. Pedig a rajta lévő szőr több szempontból is hasznos. Segít, hogy ne száradjon ki a gyümölcs, belül tartja a nedvességet, amire a vékony héja önmagában kevésbé képes, valamint óvja a termést a külső nedvességtől, például az esőtől, hogy tovább fogyasztható legyen.
ÍGY ÉRDEMES VÁLASZTANI
Az éretten leszedett őszibarack az igazán finom. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni, mert csaknem biztos, hogy a gyümölcsbe kívülről bejutó nedvesség már penészessé tette. Miután kiválasztottuk, érdemes kosárba vagy dobozba tenni, hogy ne nyomódjon össze útközben.
PUCOLÁS KÖNNYEDÉN
Az őszibarack talán frissen és nyersen a legeslegfinomabb, olyankor nem szükséges megpucolni, de ha lekvárt szeretnénk belőle készíteni, akkor igen. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már könnyen lehúzható. A befőtthez és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva azt is megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből
2025. Június 26. 07:22, csütörtök | Életmód
Nagy István: beláthatatlanok a műhús terjedésének következményei
2025. Június 26. 07:18, csütörtök | Életmód
Ferencz Orsolya: óriási siker Kapu Tibor elindulása, a HUNOR program legintenzívebb két hete következik most
Óriási sikerként értékelte Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, a HUNOR program vezetője az Axiom-4 küldetés útnak indulását Kapu Tiborral a tagjai között.