Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 31. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2013 a közúti dugók éve volt

2013 a közúti dugók éve volt

2013 legnagyobb közúti torlódásairól készített összefoglaló anyagot a Best WayTraffic: elemzésük szerint az Árpád hídon és környékén szeptemberben hatszorosára nőtt a menetidő az 1-es villamos felújítása miatt, az M1 autópályán pedig márciusban a rendkívüli hóhelyzet miatt alakult ki egy közel három napos torlódás. Az egyéb felújítások, forgalomelterelések esetén idén átlagosan 20-25 százalékkal nőtt a menetidő 2012-höz képest.

2013-ban az útfelújítások és építkezések mellett rendkívüli időjárási viszontagságok – havazás, hótorlaszok, árvíz – is befolyásolták a közúti közlekedést Magyarországon. A közúti közlekedési információk összesítésével és feldolgozásával foglalkozó Best Way Traffic Kft. az elmúlt négy év tapasztalatai alapján elemezte a hazai utak forgalmát. A fővárosban elsősorban a nagyobb útfelújítások és építkezések miatt alakultak ki komolyabb fennakadások. A legjelentősebb torlódás az 1-es villamos felújításának megkezdésekor jött létre, emiatt az Árpád hídon többszörösére nőtt a menetidő: a korábbi év azonos időszakában mért 5-6 perchez képest 30 percig tartott az átjutás.

A Ferenciek terén tavaly november óta folyó átépítési munkálatok miatt idén mintegy 20 százalékkal több időt kellett szánni az autós közlekedésre a Rákóczi út, Kossuth Lajos utca útvonalán. A korlátozások itt jellemzően munkaidőben okoztak komolyabb fennakadásokat mindkét irányban, de hétvégéken és ünnepnapokon is érzékelhetően lassult a forgalom az előző évhez képest.

15 százalékkal nőtt az átlagos menetidő a pesti alsórakpart Parlament előtti szakaszának lezárása miatt. A januártól augusztus végéig tartó közműfelújítási munkálatok és építkezések, illetve a nyári árvíz miatt a környező utcákon és a Nagykörúton alakult ki tartósan számottevő torlódás, de a megfelelő tájékoztatásoknak köszönhetően a közlekedők itt fel tudtak készülni az elterelésekre.

Rövidebb ideig, de nagyobb mértékben, mintegy 25 százalékkal növelték a torlódásokat a nyár közepén a 4-6-os villamos vonalán végzett vágányfelújítás, illetve a 61-es villamos vonalának szeptembertől november végéig tartó karbantartása. Mindkét esetben a villamospótló buszok számára kialakított buszsávok miatt lassult a forgalom. Szintén egy ideiglenes buszsáv kialakítása okozott hasonló mértékű forgalomnövekedést a Hegyalja úton, ahol negyedével nőtt a menetidő a korábbiakhoz képest.

Országszerte többnapos fennakadásokat okozott a közlekedésben a márciusi rendkívüli hóhelyzet, melynek nyomán rekordhosszúságú, háromnapos dugó alakult ki az M1 autópályán. Szintén az ország több pontján jelentősen lassult a közúti közlekedés a nyári árvíz idején. A 10-es úton találkozhattak ebben az időszakban a leghosszabb torlódásokkal az autósok, ahol a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása miatt amúgy is nagyobb volt a forgalom: a reggel és a délután több órán át kellett a járművekben várakozni. Átmeneti, rövid ideig tartó fennakadásokat okozott az e-útdíj bevezetése, elsősorban a határátkelőknél.

A jövő év végéig várhatóan csökkenni fognak a közúti fennakadások, forgalomkorlátozások Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője szerint: „A nagyobb útfelújítások várhatóan befejeződnek 2014 végére, így valamelyest felszabadul majd a fővárosi közlekedés, addig is azonban további forgalom-elterelésekre és várhatóan jelentősebb torlódásokra lehet számítani a főváros több pontján. Az időjárási körülmények a tapasztalataink alapján minden évben megviselik a közlekedőket, erre előzetes tájékozódással lehet legkönnyebben felkészülni.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során